CBCG: Neto investicije u prva dva mjeseca 8,8 odsto manje

Bez autora
May 06 2010

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, iznosile su u prva dva mjeseca ove godine 55 miliona EUR i bile su 8,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), ukupan priliv stranih direktnih investicija do kraja februara iznosio je 63 miliona EUR, 8,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Najveći priliv je ostvaren u formi intekompanijskog duga, 22,5 miliona EUR, što je 25,6 odsto više nego u februaru prošle godine. Ulaganja u nekretnine u februaru su oslabila osam odsto na 19,2 miliona EUR, dok su investicije u domaće kompanije i banke bile 37,4 odsto manje i iznosile su 18,6 miliona EUR. Priliv od prodaje nekretnina u inostranstvu, kao i po osnovu smanjenja kapitala u stranim bankama i preduzećima, iznosio je 2,6 miliona EUR.

CBCG: Neto investicije u prva dva mjeseca 8,8 odsto manjeNeto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, iznosile su u prva dva mjeseca ove godine 55 miliona EUR i bile su 8,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), ukupan priliv stranih direktnih investicija do kraja februara iznosio je 63 miliona EUR, 8,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći priliv je ostvaren u formi intekompanijskog duga, 22,5 miliona EUR, što je 25,6 odsto više nego u februaru prošle godine. Ulaganja u nekretnine u februaru su oslabila osam odsto na 19,2 miliona EUR, dok su investicije u domaće kompanije i banke bile 37,4 odsto manje i iznosile su 18,6 miliona EUR. Priliv od prodaje nekretnina u inostranstvu, kao i po osnovu smanjenja kapitala u stranim bankama i preduzećima, iznosio je 2,6 miliona EUR.

Odliv stranih direktnih investicija u februaru je bio 7,9 miliona EUR. Na obaveze domaćih preduzeća po osnovu kredita uzetih kod matičnih kompanija odnosilo se 2,2 miliona EUR, a na nekretnine 1,5 miliona EUR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik